top of page

 Vajinismus

Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur.

Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta "kendini koruma mekanizması" sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani "penetrasyon" olanaksız hale gelir. Erkek eşlerin tarifi ile vajinal kanal adeta “etten bir duvara" dönüşmektedir. Hatta hastaların bir kısmı problemlerinin tanımını yaparken vajinalarının kapalı olduğunu veya vajina girişlerinde bir kemik olduğunu düşündüklerini ifade etmektedirler.

Vajinismus tüm dünyada görülmektedir! Yalnız değilsiniz!

Vajinismus yalnızca bizim gibi Müslüman veya kapalı - tutucu çevrelerde değil, bütün dünyada sık olarak rastlanılan bir problemdir. Ancak bizdeki görülme sıklığı Batılı ülkelere göre ortalama 10 kat fazladır.

Vajinismus problemine sahip kadınlar, kasılmaları yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgesinde tarif etmektedirler. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri sonrasında kişiler bu bölgelerinde yaygın kas ağrıları hissedebilmektedir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.

Vajinismusta ortaya çıkan bu panik durum bilinçaltındaki yanlış bilgiler ve önyargılara bağlıdır. Sanki bir el beyindeki bir düğmeye basmış ve sistemi kilitlemiştir. 

Bu panik atak benzeri durumda kalp atışının hızlanması, nefes nefese kalma, korku ve heyecan sonrası kadın kendini olabildiğince sıkar, kasar ve bu şekilde penisin içeriye girmesi mümkün olamaz. Bu durumda bazen ağrı da olabilir, bazen ise yalnızca korku vardır. Sonrasında da ilişkinin devamını istemeyen kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini iterek reddeder, ilişkiyi sonlandırır.

Vajinismus ile cinsel ilişkide tam bir birleşme mümkün olamaz…

 

Vajinismusun nedenleri

Vajinismusun %90 nedeni psikolojik iken %10 luk kısımda fiziksel problemler rol oynamaktadır. Psikolojik nedenler arasında çocukluk çağından itibaren alınan yanlış veya eksik cinsel bilgiler, ilk cinsel ilişki ile ilgili anlatılan abartılı hikayeler, yetiştirme tarzı, yaşanmış iz bırakan cinsel travmalar sıklıkla yer almaktadır.

Vajinismusun tedavisi nedir?

Vajinismus hastalığı kişiye özel programlarla tedavi edilebilen bir durumdur. Hastalık yoktur hasta vardır düşüncesi ile kişilere  özel terapi yöntemleri sunulur.

Vajinismus tedavisinde Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) esas alınarak, bütünsel yaklaşımlar kullanılır.

Vajinismus tedavi sonrası geri gelir mi?

Vajinismus hastalığı tedavisindeki amaç pelvik kasların rehabilitasyonudur. Bilişsel davranışsal terapi sonrası elde edilen tam iyileşme halinden sonra sorunun tekrar görülmesi beklenmemektedir.

Bisiklete binmeyi, araba sürmeyi bir kez öğrenen kişinin bir daha ömür boyu unutmaması gibi, pelvik taban (PC) kaslarını kontrol etmeyi öğrenen birisi de bu kasların kontrolünü ömür boyu unutamaz. Bu nedenle vajinismus tedavisi kalıcıdır, vajinismus herhangi bir olay sonrası tekrarlamaz.

Çözülmediği müddetçe sorun bir çığ gibi büyüyecektir. Öncelikle şu soruları kendinize sorun: “Sorunun çözümünü ertelemedeki sebebiniz nedir? Bekleyince ne değişecek?...“

cinsel-terapi-1.jpg
bottom of page